7 rád o dovolenke v Egypte. Ako navštíviť pyramídy, kde sú najkrajšie koraly a ako sa vyhnúť žalúdočným problémom

7 rád o dovolenke v Egypte. Ako navštíviť pyramídy, kde sú najkrajšie koraly a ako sa vyhnúť žalúdočným problémom

V Egypte nájdete priezračné more, krásny podmorský svet, pyramídy, sfingy aj historický Luxor. Ktorá oblasť bude pre vás najideálnejšia, kedy vycestovať a ako zvládnuť dovolenku bez žalúdočných problémov? Nielen o tom radíme v našom blogu. 

O Egypte sa hovorí ako o krajine s najkrajším podmorským svetom. Užiť si ho nemusia len potápači s profesionálnou výbavou, koraly objavíte aj s jednoduchým šnorchlom v blízkosti hotelovej pláže.

  1. Kedy cestovať do Egypta?

Ide o destináciu, v ktorej si dovolenku užijete počas celého roka. Skúste sa však zamyslieť nad tým, čo vám viac vyhovuje. Počas slovenského leta je aj v Egypte najhorúcejšia sezóna. Ak do krajiny vycestujete práve v tomto čase, pripravte sa na skutočne tropické počasie.

Ak hľadáte miernejšie slnko, dovolenkovať na severe Afriky by ste mohli napríklad počas našej zimy alebo pred letom. Dni v Egypte budú vtedy príjemnejšie, no zároveň kratšie.

  1. Ktorú oblasť v Egypte si mám vybrať?

Záleží na tom, či chcete skôr šnorchlovať alebo spoznávať egyptské pamiatky. Kompromisom oboch by mohla byť Hurghada, mesto totiž leží na krásnych piesočnatých plážach a v ich blízkosti sú koralové útesy. Má tiež pomerne dobrú polohu na vycestovanie k najväčším historickým lákadlám, do Luxoru a Káhiry. Výlet si ľudia môžu urobiť aj na blízky piesočnatý ostrov Giftún s krásnym koralovým podložím.

Na egyptských plážach čaká dovolenkárov krásny piesok, more je čisté a úžasné na objavovanie koralov.

Veľkej obľube sa teší letovisko Makadi Bay, ktoré sa nachádza južne od Hurghady. V tejto oblasti sú ešte krajšie pláže, možnosti pre šnorchlovanie a prostredie je celkovo príjemnejšie ako v Hurghade.

Južnejšie od Hurghady leží ďalšie obľúbené letovisko, Marsa Alam. Kedysi malá rybárska dedinka, dnes rozvinuté turistické centrum láka milovníkov potápania a šnorchlovania, ale aj windsurferov. V blízkosti sa nachádzajú chrám Sethiho I. a Kleopatrine smaragdové bane.

Šarm aš-Šajch (anglicky Sharm al-Shaikh) teda Šejkov záliv je obľúbené letovisko, ktoré preslávili koralové útesy. Hovorí sa o nich ako o najkrajších a najrozmanitejších útesoch na svete. Ak si v tejto oblasti dáte na oči potápačské okuliare a vydáte sa objavovať podmorský svet, uvidíte viac než 100 rôznych druhov koralov a farebných rýb.

  1. Odkiaľ sa do Egypta lieta a koľko trvá let?

Do spomínaných cieľových destinácií sa pohodlne dostanete odletom z Bratislavy alebo Viedne. Lety sú pravidelné a priame, prestup v inej destinácii je potrebný len veľmi zriedkavo. Let je pomerne krátky, potrvá len štyri hodiny.

Hotel pre vás zabezpečí fakultatívne výlety do historického Luxoru aj k pyramídam. Počítajte však s dlhšou cestou autobusom.
  1. Ako sa vyhnem črevným problémom?

Do Egypta nepotrebujú dovolenkári očkovanie, no ak chcú dovolenku stráviť bez zdravotných problémov, mali by sa vyhnúť príliš chladeným nápojom.

Aj keď na hoteloch robia ľad z bezpečnej vody, s chladenými nápojmi to nepreháňajte. Práve ľadové tekutiny v kombinácii s prehriatym organizmom môžu spôsobiť žalúdočné problémy.

Ak by ste v prípade potreby chceli mať po ruke prvú pomoc, zakúpte si na letisku alebo u delegáta, či v lekárni tabletky Antinal, ktoré v takýchto prípadoch pomôžu.

  1. Čo si ešte pribaliť do kufra?

Na egyptské slnko zaberá známa dvojka – kvalitný opaľovací krém s vysokým faktorom a klobúk alebo čiapka na hlavu. Majte ich vždy pri sebe. Do batožiny si tiež vložte repelent, ktorý vám pomôže v boji s komármi.

  1. Na koho sa obrátiť v prípade zdravotných problémov?

Hotely zamestnávajú svojich lekárov, ktorí sa v prípade problémov postarajú o dovolenkárov. Turisti sa s nimi dohovoria po anglicky, na blízku sú však aj československí delegáti, ktorí v prípade potreby hosťom s dorozumievaním pomôžu.

Veľkým lákadlom v Egypte sú historické pamiatky.
  1. Chcem vidieť pyramídy v Gize a historický Luxor. Ako sa k nim dostanem?

Pokiaľ plánujete návštevu Gizy a Luxoru, pripravte sa na dlhú cestu autobusom. Z Hurghady trvá cesta do Luxoru 5 hodín, k pyramídam v káhirskej lokalite Giza až 8 hodín.

Zájazdy obvykle organizujú hotely ako jednodňové výlety. Vyráža sa skoro ráno a návrat do hotela je neskoro večer.

Pohodlnejším variantom je letecký zájazd, ktorý vám ušetrí sily, no zároveň zaň zaplatíte raz toľko ako za cestu autobusom.

NAŠE ODPORÚČANIE NA ZÁVER:

Egypt odporúčame našim klientom ako výnimočnú destináciu, ktorú si navyše môžu dopriať za výbornú cenu. Poradiť by si však mali nechať pri výbere hotela.

Z našich skúseností existujú dve skupiny dovolenkárov: tí, ktorí sa chcú do Egypta vrátiť a tí, ktorým jedna dovolenka stačila. Ich pocity veľmi ovplyvní práve hotel, ktorý si vybrali.

Ak sú koraly veľmi blízko pri pláži, bude to najmä počas odlivu na škodu, pretože sťažujú prístup do mora a ľudia sa na nich poraniť. Ak sú v rozumnej vzdialenosti, ani blízko, ani ďaleko, môžu sa dovolenkári za objavovaním podmorského sveta vybrať aj počas odlivu.

Ak chcete byť počas dovolenky online, na letisku si zakúpte SIM kartu s dátami. Zaplatíte za ňu 10 eur. Väčšina hotelov totiž poskytuje wifi za poplatok, no signál je slabý. So SIM kartou tak ušetríte a pripojenie na internet bude bezproblémové.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *