Cestovné doklady: Výnimočné situácie + čo robiť, keď vám zmiznú v zahraničí?

Cestovné doklady: Výnimočné situácie + čo robiť, keď vám zmiznú v zahraničí?

Plánujete po svadbe vycestovať na dovolenku? Už dopredu myslite na to, či bude „nevesta“ v čase odletu používať pôvodné alebo zmenené meno. Dnešná poradňa o cestovných dokladoch je aj o výnimočných podmienkach pri vstupe do niektorých krajín.

V prípade cestovných dokladov jednoznačne platí: ich platnosť skontrolujte v dostatočnom predstihu a myslite dopredu! Môžete sa tak vyhnúť skúsenosti, na ktorú dodnes spomínajú Ján a Edita.

Aké meno nahlásiť cestovnej kancelárii  v prípade svadby

Títo, dnes už manželia, mali svadbu v júli a dva týždne po nej si naplánovali svadobnú cestu. Dovolenku však kupovali ešte začiatkom roka. O plánovanej svadbe sa zabudli zmieniť v cestovnej kancelárii, a zamestnanec tak letenku zarezervoval na meno, ktoré Edita používala za slobodna. V auguste už Edita používala meno manžela, a tak sa stalo, že mená na letenke a v jej dokladoch sa nezhodovali. Novomanželia na dovolenku nemohli odletieť.

Čaká vás podobná situácia ako tento manželský pár? Položte si otázku, kedy na svadobnú cestu odlietate. Ak je to hneď po svadbe, keď ešte „nevesta“ nebude mať vybavené cestovné doklady, v cestovnej kancelárii by mala nahlásiť svoje meno za slobodna. Ak ale bude mať v cestovných dokladoch v čase odletu na dovolenku zapísané meno manžela, v takejto forme by ho mala nahlásiť aj pri kúpe dovolenky.

Špeciálne podmienky niektorých krajín

Myslieť by ste mali tiež na to, že v niektorých obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov platia špeciálne podmienky pri prekročení hraníc. Egypt, Omán, alebo Spojené arabské emiráty s čoraz viac navštevovaným Dubajom napríklad vyžadujú platnosť pasu 6 mesiacov po návrate do domácej krajiny.

Po návšteve Turecka by mal zostať váš pas platný minimálne 150 dní, teda 5 mesiacov. V Tunisku si  vystačíte s pasom platným počas pobytu na dovolenke. Nezabudnite ani na vízovú povinnosť. V Ománe víza získate po prílete do krajiny, v ostatných spomínaných krajinách víza nebudete potrebovať.

Ako postupovať v prípade krádeže alebo straty dokladu

Na dovolenke sa môžu stať aj nepríjemné situácie, napríklad, že doklady stratíte alebo vám ich ukradnú. Pre istotu sa pripravte aj na to a ešte pred odletom si urobte kópiu pasu, občianskeho a vodičského preukazu. Práve kópie vám pomôžu pri riešení podobných nepríjemností v zahraničí.

Pred odletom na dovolenku si urobte kópie cestovných dokladov. Pomôžu vám v prípade straty alebo krádeže.

Ak už ku krádeži alebo strate dokladov dôjde, vaše kroky by mali ihneď smerovať na miestnu políciu, kde situáciu nahlásite. Polícia vám potom vydá potvrdenie, ktorým sa preukážete na zastupiteľskom úrade, obvykle na veľvyslanectve a podáte žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu. Za túto službu zaplatíte poplatok.

RADA NAD ZLATO: Ak ste už na polícii nahlásili stratu alebo krádež cestovného dokladu a potom ho nájdete, v žiadnom prípade ho ďalej nepoužívajte. Táto informácia je totiž uvedená v medzinárodnom systéme a pri použití dokladu by ste mohli mať problémy.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *