Do ktorých krajín stačí občiansky preukaz a aké cestovné doklady potrebujú deti

Do ktorých krajín stačí občiansky preukaz a aké cestovné doklady potrebujú deti

Pas môžu Slováci nechať doma, pokiaľ cestujú do niektorej z krajín Európskej únie. Potrebuje ho však každé dieťa mladšie ako 15 rokov, ktoré prekračuje hranice cudzieho štátu. Teda napríklad aj novorodenec, s ktorým cestujete „iba“ do susednej Českej republiky.

Pred tým, ako začnete rozmýšľať o dovolenke, by ste si mali skontrolovať svoje doklady. Aj my poznáme prípady, keď ľudia kontrolu podcenili a museli si doklady vybavovať na poslednú chvíľu. To ich stálo jednak veľa stresu a zabolelo to tiež ich peňaženku, keďže urýchlené vydanie dokladov je podstatne drahšie ako štandardné.

Kde si vystačíme
s občianskym preukazom
Ak je vaším dovolenkovým cieľom niektorá z krajín Európskej únie, môžete pas nechať doma. Ide konkrétne o týchto 35 krajín: Bulharsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Cyprus, Česko, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Veľká Británia.

Doklady si skontrolujte v dostatočnom predstihu. Stali sa už aj situácie, keď dovolenkári zistili neplatnosť dokladov na letisku.

Aké doklady
vybaviť deťom
Občiansky preukaz je základnou výbavou každého dospelého človeka, pozor však, ak cestujete s dieťaťom mladším ako 15 rokov, ktoré ho ešte nevlastní. Práve preto musí mať pri sebe pri prekročení hraníc pas, a to aj vtedy, ak ide o novorodenca.

Zbystriť by ste mali aj vtedy, ak cestujete s deťmi, ktoré majú iné priezvisko ako vy alebo na dovolenku berú vaše deti ľudia s iným priezviskom, napríklad starí rodičia alebo iní príbuzní. V tomto prípade platí, že dotyčný dospelý potrebuje mať pri sebe notársky overené splnomocnenie na vycestovanie s podpisom oboch rodičov.

Nezabudnite na to, že dieťa mladšie ako 15 rokov potrebuje vlastný pas pri každom vycestovaní do zahraničia.

DOBRÁ RADA NAD ZLATO: Pred vycestovaním si skontrolujte na stránke ministerstva zahraničných vecí podmienky tej krajiny, ktorá je vašim cieľom. Nájdete tam presné požiadavky, ktorými sa krajiny riadia, stiahnuť si tam môžete tiež Splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa cudzou osobou pri ceste do zahraničia v slovenskom a anglickom jazyku.

Koľko stojí vybavenie cestovných dokladov

Cena za vydanie pasu pre dieťa mladšie ako 6 rokov
* do 30 dní 8 eur
* do 10 pracovných dní 16 eur
* do 2 pracovných dní 24 eur

Cena za vydanie pasu pre  dieťa od 6 do 16 rokov
* do 30 dní 13 eur
* do 10 pracovných dní 26 eur
* do 2 pracovných dní 39 eur

Cena za vydanie pasu pre občana staršieho ako 16 rokov
* do 30 dní 33 eur
* do 10 pracovných dní 66 eur
* do 2 pracovných dní 99 eur

Poplatky za stratu a poškodenie dokladov

Prvá strata alebo poškodenie 66 eur

Druhá strata alebo poškodenie 165 eur

Tretia strata alebo poškodenie 330 eur

Na internetovej stránke ministerstva vnútra nájdete aj ďalšie správne poplatky pri vybavovaní cestovných dokladov.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *