Dovolenka na Zanzibare: Potrebujem očkovanie?

Dovolenka na Zanzibare: Potrebujem očkovanie?

Iný kraj, iný mrav – a v Afrike to platí tiež. Ste už „Zanzi pozitívni“, pripravení spoznávať úžasný ostrov s oslňujúco bielymi plážami a morom s tými najkrajšími odtieňmi modrej? Tešíme sa s vami! A zároveň vám prinášame odpovede na najčastejšie otázky, ktoré ľudia v súvislosti so Zanzibarom kladú.

Každý dovolenkár by si mal pred odletom do cudzej krajiny zistiť najdôležitejšie informácie, ktoré sa spájajú najmä s témami zdravie, bezpečnosť, víza či peniaze. Tomu najdôležitejšiemu, nášmu zdraviu, sme venovali druhú časť našej Zanzibarskej poradne.

 

  1. Potrebujem sa zaočkovať, keď cestujem na Zanzibar?

V krajinách, kde je hygiena na nižšej úrovni, odporúčajú doktori cestovateľom, aby sa chránili minimálne očkovaním proti Žltačke typu A, aj keď nejde o povinnú záležitosť. Ak neodoláte a kúpite si pochúťky z miestnych trhov, sami neoľutujete, že ste toto očkovanie podstúpili.

V súvislosti so Zanzibarom je často skloňované očkovanie proti
Žltej zimnici. Jasnú odpoveď ponúka Centrála pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC), ktorá pravidelne aktualizuje podmienky svetových vlád a píše aj o Zanzibare.

Tanzánske úrady vyžadujú doklad o očkovaní proti žltej zimnici od ľudí, ktorí do Tanzánie prichádzajú z krajiny, v ktorej je žltá zimnica rizikom. Takouto krajinou Slovensko nie je, ak sa teda chystáte počas vašich ciest iba na Zanzibar a na ostrov priletíte z bezpečnej krajiny, očkovanie od vás nikto vyžadovať nebude.

Prichádzam z
rizikovej krajiny
Ak prichádzate z krajiny, ktorá je na mape zemí, kde je žltá zimnica rozšírená, budete potrebovať očkovací preukaz s potvrdením o očkovaní proti žltej zimnici. Ak ale máte v takej krajine len tranzit a na tamojšom letisku sa nezdržíte dlhšie ako 12 hodín, nebudú od vás po prílete na Zanzibar očkovací preukaz vyžadovať.

Kedy vakcínu zvážiť
Ak sa chystáte napríklad na safari do niektorého z tanzánskych národných parkov, CDC odporúča, aby ste vakcínu proti žltej zimnici zvážili. Budete totiž výraznejšie vystavení komárom, ktoré vírus z človeka na človeka prenášajú.

Zvážiť očkovanie proti žltej zimnici a tiež užívanie antilamarík by ste mali najmä vtedy, ak sa chystáte na safari na pevninu Tanzánie.

 

2. Mám užívať antimalariká, keď cestujem na Zanzibar?

Zanzibar sa nachádza na mape krajín, kde sa malária nachádzaVhodnou prevenciou sú antimalariká, tabletky, ktoré môžete zakúpiť na Slovensku aj priamo na Zanzibare. Aj keď osobne nemáme skúsenosť s tým, že by sa niektorí z našich klientov na Zanzibare maláriou nakazil, odporúčame im, aby sa o prevencii pred maláriou porozprávali pred cestou s odborníkom.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *